چگونه رطوبت یخچال را از بین ببریم؟
وجود رطوبت بیش از حد در یخچال میتواند مشکلاتی مانند کپکزدگی، ایجاد بوی نامطبوع و خراب شدن مواد غذایی را به دنبال داشته باشد. برای رفع مشکل رطوبت داخل یخچال میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
۱) تمیز کردن داخل یخچال
یکی از اولین اقداماتی که باید انجام دهید، تمیز کردن کامل یخچال است. این کار باعث از بین رفتن رطوبت اضافی و بقایای مواد غذایی میشود که احتمالا در ایجاد این مشکل نقش دارند. بنابراین قفسهها، کشوها و دیوارههای داخلی را با یک دستمال مرطوب تمیز کنید. سپس، آنها را کاملا خشک کنید تا از رشد کپک و بوی نامطبوع جلوگیری شود.
۲) بررسی مسیرهای جریان هوا
مسدود شدن دریچههای هوای داخل یخچال میتواند جریان هوا را مختل کرده و باعث ایجاد رطوبت داخل یخچال شود. بنابراین مطمئن شوید که هیچ وسیلهای دریچههای هوا را مسدود نکرده باشد. این کار به گردش مناسب هوا کمک کرده و از تشکیل شبنم جلوگیری میکند.
۳) بررسی و تنظیم دمای یخچال
دمای نامناسب میتواند منجر به تشکیل رطوبت اضافی در داخل یخچال شما شود. دمای توصیه شده برای یخچال بین ۲ تا ۵ درجه سانتیگراد است. اگر دما خیلی پایین باشد، ممکن است رطوبت بیشتری به صورت شبنم یا یخ روی دیوارهها تشکیل شود.
۴) اطمینان از بسته شدن کامل درب یخچال

اگر درب یخچال کاملا بسته نشود، هوای گرم بیرون وارد یخچال شده و باعث ایجاد رطوبت میشود. برای اطمینان از این موضوع لاستیک دور درب را بررسی کرده و آن را در صورت نیاز تمیز یا تعویض کنید. در ضمن، پس از هر بار باز و بسته کردن درب یخچال، از بسته شدن کامل آن مطمئن شوید.
۵) جلوگیری از ورود رطوبت از طریق مواد غذایی
غذاهای داغ را قبل از قرار دادن در یخچال، کاملا خنک کنید. همچنین، مواد غذایی را در ظروف دربسته نگهداری کنید تا بخار آنها در یخچال پخش نشود. ضمنا، سبزیجات و میوهها را قبل از قرار دادن در یخچال بهخوبی خشک کنید تا رطوبت داخل یخچال کنترل شود.
۶) بررسی و تمیز کردن مسیر تخلیه آب یخچال
بیشتر یخچالها دارای یک مجرای تخلیه آب در قسمت پایین یا پشت داخل خود هستند. در صورت مسدود شدن، آب در یخچال جمع شده و باعث افزایش رطوبت میشود. برای تمیز کردن این مسیر باید با یک سیم نازک یا نی آن را باز کنید. در صورت نیاز، مقداری آب گرم یا محلول سرکه و جوششیرین در آن بریزید.
۷) استفاده از جاذبهای رطوبت
برای کاهش رطوبت، میتوانید از مواد جاذب رطوبت مانند جوششیرین، زغال فعال یا سیلیکا ژل استفاده کنید. کافی است مقداری از این مواد را در یک ظرف کوچک داخل یخچال قرار دهید. رعایت این نکات، مانع از ایجاد رطوبت داخل یخچال و حفظ تازگی مواد غذایی میشود.
۸) تهویه مناسب آشپزخانه
وجود رطوبت زیاد در محیط آشپزخانه میتواند باعث تعریق یخچال شود. از هواکش یا فن تهویه استفاده کنید یا در صورت امکان پنجرهها را باز بگذارید. اگر در منطقهای با رطوبت بالا زندگی میکنید، استفاده از رطوبتگیر (dehumidifier) میتواند کمککننده باشد.
رطوبت داخل یخچال چقدر است؟
رطوبت معمول در داخل یخچال بسته به مدل و شرایط محیطی آن، معمولا بین ۳۰ تا ۵۰ درصد متغیر است. این میزان رطوبت برای حفظ تازگی مواد غذایی کافی و ضروری است و از رشد کپک و باکتری هم جلوگیری به عمل میآورد. از عوامل تاثیرگذار بر میزان رطوبت در داخل یخچال، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دمای یخچال: دمای ایدهآل در داخل یخچال باید بین ۲ تا ۵ درجه سانتیگراد باشد. دمای بالاتر باعث افزایش رطوبت میشود. در حالی که، دمای بسیار پایین هم میتواند موجب تشکیل شبنم یا یخزدگی باشد.
- ورود هوای گرم: باز و بسته کردن مداوم درب یخچال یا نقص در لاستیک درب آن میتواند رطوبت داخل یخچال را افزایش دهد.
- مواد غذایی: سبزیجات، میوهها و غذاهای داغ میتوانند میزان رطوبت داخل یخچال را تغییر دهند.
اما چگونه رطوبت را در حد متعادل نگه داریم؟ تنظیم دما و جلوگیری از ورود هوای گرم، نگهداری مواد غذایی در ظروف دربسته، تمیز کردن مسیر تخلیه آب و استفاده از جاذبهای رطوبت مانند جوششیرین یا زغال فعال میتواند بسیار موثر باشد. با رعایت این نکات، میتوان رطوبت یخچال را در محدوده مناسب حفظ کرد و از فساد زودرس مواد غذایی هم جلوگیری به عمل آورد.
آیا رطوبت گیر داخل یخچال کارساز است؟

وجود رطوبتگیر در فضای داخل یخچال میتواند روشی کاملا موثر برای کاهش رطوبت اضافی و جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند کپک، بوی نامطبوع و فساد سریعتر مواد غذایی باشد. این ابزار با جذب رطوبت اضافی، محیط داخل یخچال را خشکتر و در حالت متعادل نگه میدارد. از انواع رطوبتگیرهای یخچال، میتوان موارد زیر را نام برد:
- جاذبهای طبیعی: موادی مانند جوششیرین، زغال فعال، برنج یا سیلیکا ژل میتوانند رطوبت داخل یخچال را جذب خود کنند و از ایجاد بوی بد جلوگیری به عمل آورند.
- رطوبتگیرهای تجاری: برخی از برندها رطوبتگیرهای مخصوص یخچال را تولید میکنند که مطمئنا کارایی بالاتری در جذب رطوبت دارند.
- ظروف مخصوص تنظیم رطوبت: برخی کشوهای یخچالهای مدرن دارای تنظیمکننده رطوبت هستند که به حفظ تازگی سبزیجات و میوهها کمک میکنند.
از مزایای استفاده از رطوبتگیر میتوان به جلوگیری از تشکیل شبنم و قطرات آب، افزایش عمر مواد غذایی و مخصوصا سبزیجات و میوهها، کاهش رشد کپک و باکتری و از بین بردن بوهای نامطبوع اشاره کرد. استفاده از رطوبتگیرها راهی ساده و موثر برای حفظ کیفیت مواد غذایی و کاهش مشکلات ناشی از رطوبت در یخچال است. انتخاب یک روش مناسب بسته به نیاز و شرایط یخچال میتواند عملکرد بهتری داشته باشد. برای تعمیر یخچال خود، می توانید از سرویس تعمیرات یخچال کاردون استفاده کنید.
کنترل رطوبت یخچال چگونه کار میکند؟

کنترل رطوبت یکی از قابلیتهای پیشرفتهای است که برخی از شرکتهای تولیدکننده در مدلهای خاص، بهویژه در یخچالهای ردهبالا ارائه میکنند. این سیستم به کاربران امکان میدهد تا میزان رطوبت داخل یخچال را در قسمتهای مخصوص نگهداری مواد غذایی تازه تنظیم کنند. بخشهای گوناگونی مانند قفسههای اصلی و کشوهای نگهداری میوه و سبزیجات (که به آنها کشوهای رطوبتی گفته میشود) معمولا تحت تاثیر این فناوری قرار دارند.
مواد غذایی تازه در صورت قرار گرفتن در محیطی با رطوبت کم، خشک شده و سریعتر خراب میشوند. طراحی سنتی یخچالها معمولا باعث کاهش رطوبت میشود. دلیل این موضوع، قرار گرفتن اواپراتور (که وظیفه جذب گرما را بر عهده دارد) در بخش فریزر است.
درنتیجه، هوای سردی که توسط فن در بخش مواد غذایی تازه جریان پیدا میکند، اغلب قبل از ورود، بسیاری از مولکولهای آب را روی سطح کندانسور منجمد خواهد کرد. این امر باعث کاهش رطوبت در این بخش میشود، اما سیستمهای کنترل رطوبت این مشکل را با وارد کردن هوای بیرونی به داخل یخچال حل میکنند.
۱) ورود هوای بیرونی به داخل یخچال
سیستمهای کنترل رطوبت از طریق دریچهها یا لولههایی که معمولا در دیوارههای جانبی، پشت، سقف یا درب یخچال تعبیه شدهاند، هوای غیرسرد را از بیرون به بخش نگهداری مواد غذایی تازه هدایت میکنند. این سیستم دارای دریچههای قابل تنظیم است که میزان جریان هوا را کنترل میکنند. کاربران میتوانند این دریچهها را باز یا بسته کنند تا مقدار رطوبت داخل یخچال تنظیم شود.
۲) سیستمهای دستی و خودکار
سیستمهای کنترل رطوبت داخل یخچال به دو روش دستی یا خودکار کار میکنند.
- در مدلهای دستی، کاربران با استفاده از یک دکمه، اهرم یا سوئیچ، میزان باز یا بسته بودن دریچهها را تنظیم میکنند تا مقدار ورود هوای بیرونی تغییر داده شود.
- در مدلهای خودکار، یک سنسور رطوبت میزان رطوبت هوا را اندازهگیری کرده و یک دمپر موتوری را برای افزایش یا کاهش جریان هوا تنظیم میکند. کاربران معمولا از طریق یک دکمه لمسی روی صفحه کنترل، سطح رطوبت دلخواه را انتخاب خواهند کرد.
۳) فیلتر کردن هوا
برای جلوگیری از ورود گردوغبار و ذرات معلق به داخل یخچال، تولیدکنندگان فیلترهایی را در مسیر ورودی هوای سیستمهای کنترل رطوبت تعبیه میکنند. این فیلترها مانع از ورود آلودگیهای محیطی به داخل یخچال شده و از سلامت و تازگی مواد غذایی محافظت میکنند.
سیستم کنترل رطوبت داخل یخچال به بهبود شرایط نگهداری مواد غذایی کمک میکند و مانع از خشک شدن یا فاسد شدن زودهنگام آنها میشود. این فناوری، با تنظیم میزان رطوبت از طریق دریچههای دستی یا خودکار، محیطی ایدهآل را برای حفظ تازگی مواد غذایی فراهم میسازد.
سوالات متداول
بسته نشدن کامل درب میتواند باعث افزایش دمای داخل شود؛ برای اطمینان از این موضوع، توجه کنید که لاستیک به طور کامل به دیواره بچسبد و امکان ورود و خروج هوا از یخچال وجود نداشته باشد.
دمای یخچال بهطور استاندارد باید بین ۰ تا ۵ درجه باشد.
بالا بودن دمای یخچال باعث فشار به کمپرسور میشود و در نهایت رطوبت ایجاد میکند؛ همچنین ممکن است به قطعات دیگر یخچال هم آسیب بزند. بنابراین همیشه به دمای استاندارد یخچال دقت کنید.
به تعمیر یخچال نیاز دارید؟ تعمیرات، سرویس، نصب و تمدید گارانتی یخچال
سلام نه ماه من یخچال ساید ال جی دارم. اوایل میوه مدت طولانی خیلی سالم می موند. ولی حالا خراب میشه. ممکنه از دماش باشه؟ اوایل دما روی -18 و 4 بود ولی دیدم میوه ها یخ می زنه دماشو رو -18 به 6 گذاشتم ممنون میشم راهنمایی کنین.
سلام. اگر روی ۴ درجه میوه ها یخ میزنند یخچال شما مشکل داره و باید تکنسین بررسی و رفع عیب کنه. موفق باشید.
سلام ساید الجی دارم رطوبت زیاد داره چکاهایی انجام بدم ممنون