برق دار بودن بدنه ماکروفر میتواند ناشی از مشکلات در سیمکشی، خرابی قطعات داخلی یا اتصال به زمین نادرست باشد. این مشکل نهتنها باعث اختلال در عملکرد دستگاه میشود، بلکه خطرات ایمنی را نیز به همراه دارد. در این مقاله از کاردون به بررسی علل این مشکل و ارائه راهحلهای موثر برای آن میپردازیم.
بررسی مکانیزم عملکرد ماکروفر و تولید امواج مایکروویو
امواج مایکروویو شکلی از تشعشعات الکترومغناطیسی با طولموجهای 1 میلیمتر تا 1 متر هستند که از طریق مگنترون ماکروفر تولید میشوند. مگنترون با استفاده از میدان الکتریکی و مغناطیسی برای شتاب دادن به الکترونها و ایجاد نوسانات با فرکانس بالا برای تولید امواج مایکروویو کار میکند.
برای تولید امواج مایکروویو در اجاقهای ماکروفر از مگنترون (نوعی لوله خلأ) استفاده میشود. این قطعه انرژی الکتریکی را با تشدید در فرکانسهای خاص به تشعشعات مایکروویو تبدیل میکند.
انتقال امواج مایکروویو با موجبرهایی انجام میشود که سیگنالهای الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل میکنند. موجبرها همچنین برای هدایت موثر انرژی مایکروویو از منبع آن به محل مورد نظر با بهحداقل رساندن تلفات و اعوجاج استفاده میشوند. اجزای مایکروویو مانند نوسانگرها، تقویتکنندهها و فیلترها تضمین میکنند که فرکانس و سطوح توان مورد نظر حفظ شده و امکان کاربرد در پختوپز فراهم شود.
قرار گرفتن در معرض سطوح بالایی از میدانهای الکترومغناطیسی تولید شده توسط یک اجاق مایکروویو گهگاه میتواند موجب برق دار بودن بدنه ماکروفر شود. این زمانی اتفاق میافتد که امواج مایکروویو به بدنه دستگاه نفوذ میکنند.
علل اصلی برقدار شدن بدنه ماکروفر
برقی شدن بدنه اجاق مایکروفر میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد که عمدتا به طراحی، اجزا و محیط استفاده از دستگاه برمیگردد.
۱) نقص در عایقبندی داخلی
عایقبندی داخلی ماکروفر برای جلوگیری از نشت الکتریکی به بدنه آن بسیار مهم است. با گذشت زمان، استهلاک میتواند این عایق را به خطر بیاندازد و قطعات رسانا را در معرض دید قرار دهد. همچنین عایقبندی داخلی ممکن است بهدلیل نقص در تولید، گرمای بیش از حد یا آسیب فیزیکی آسیب ببیند.
۲) خرابی قطعات الکترونیکی
مایکروفرها شامل چندین قطعه الکترونیکی از جمله ترانسفورماتور، خازن و برد مدار هستند. اگر هر یک از این قطعات بهدلیل افزایش سن، گرمای بیش از حد یا افزایش ولتاژ از کار بیافتند، اتصال کوتاه برق رخ خواهد داد. چنین خرابیهایی منجر به شرایطی میشود که جریان الکتریکی به محفظه بیرونی ماکروفر میرسد.
۳) مشکلات سیمکشی و اتصالات
سیمکشی و اتصالات داخلی دستگاه باید ایمن باشند تا از مشکل برق دار بودن بدنه ماکروفر جلوگیری شود. زیرا سیمهای شل یا آسیبدیده میتوانند منجر به گرم شدن بیش از حد و الکتریکی شدن بالقوه بدنه دستگاه شوند. همچنین اتصالات ایمن ممکن است باعث ایجاد قوس الکتریکی شود که خطر برقگرفتگی را بهدنبال دارد.
۴) تأثیر رطوبت و گرد و غبار
عوامل محیطی بهطور قابلتوجهی بر ایمنی و عملکرد مایکروفر تاثیر دارند. سطوح رطوبت بالا میتواند خوردگی اجزای الکتریکی و خرابی عایق را بهوجود آورد و خطر برق دادن بدنه دستگاه را افزایش دهد. تجمع گرد و غبار هم منجر به گرمای بیش از حد دستگاه میشود و ایمنی آن را بیشتر به خطر میاندازد.
۵) وصل نبودن سیم ارت به زمین
سیم ارت برای ایمنی وسایل الکتریکی ضروری است و مسیری را برای عبور جریان اضافی به زمین فراهم میکند. اگر سیم ارت ساختمان بهدرستی وصل نشده باشد، ممکن است جریان تغییر مسیر دهد و خطر برقگرفتگی بدنه مایکروفر را بهوجود آورد. اگر ماکروفر شما دچار مشکل شده و قصد تعمیر آن را دارید، به شما استفاده از سرویس تعمیر ماکروفر کاردون را پیشنهاد می کنیم.
خطرات برقدار شدن بدنه ماکروفر
برق دار بودن بدنه ماکروفر میتواند خطرات جدی به همراه داشته باشد که یکی از مهمترین آنها خطر برقگرفتگی است. فرد ممکن است پس از تماس با بدنه برق دار ماکروفر دچار برقگرفتگی شود که خطر و صدمات آن به شدت جریان و مدت تماس بستگی دارد.
علاوه بر خطرات جانی، آسیب به دستگاه یکی دیگر از پیامدهای برق دار شدن بدنه مایکروویو است. برق بدنه میتواند به اجزای داخلی دستگاه از جمله مدارهای الکتریکی و موتور آسیب برساند و درنتیجه دستگاه دچار نقص یا از کار افتادن شود. همچنین ممکن است باعث اتصال کوتاه شود که آتشسوزی و آسیب به اموال را رقم خواهد زد.
همچنین برق دار شدن مایکروفر میتواند عملکرد سایر وسایل برقی را مختل کند. این اختلالات بهدلیل تداخل الکتریکی ناشی از برقی شدن بدنه دستگاه است که به سایر دستگاههای واقع در نزدیکی با آن آسیب میرساند. بنابراین برای جلوگیری از این خطرات، توصیه میشود در صورت وجود هرگونه مشکل در بدنه مایکروفر فورا از یک تکنسین خبره برای بررسی و تعمیر آن استفاده کنید.
علائم و نشانههای برقدار شدن بدنه ماکروفر
برق دار بودن بدنه ماکروفر ممکن است با علائم و نشانههای مختلفی همراه باشد که باید به آنها توجه ویژهای داشت.
- جرقه زدن در اطراف دستگاه: اگر در حین استفاده یا حتی خاموش بودن دستگاه جرقههایی در اطراف مایکروفر مشاهده شود.
- احساس شوک خفیف در هنگام لمس: اگر هنگام لمس بدنه مایکروفر یک شوک خفیف یا سوزش احساس کردید، این نشانه برق دار شدن بدنه آن است.
- بوی پلاستیک سوخته یا ذوب شده: بوی غیرعادی مانند سوختن یا ذوب شدن پلاستیک میتواند نشاندهنده مشکلات الکتریکی داخل مایکروفر باشد.
- عملکرد غیرعادی مایکروفر: اگر مایکروفر بهطور غیرعادی کار میکند و ناگهان خاموش و روشن میشود یا درست کار نمیکند و توقف در وسط کار دارد، احتمالا دچار مشکلات الکتریکی شده است.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید فورا استفاده از دستگاه را متوقف کنید و با یک تکنسین متخصص تماس بگیرید.
راهکارهای رفع مشکل برقدار شدن بدنه
برای رفع مشکل برق دار بودن بدنه ماکروفر ابتدا باید قطعات معیوب آن را تعمیر یا تعویض کرد. زیرا در صورت استهلاک قطعات الکتریکی یا عایق دستگاه، جریان برق ممکن است به بدنه آن منتقل شود.
همچنین بررسی و اصلاح سیمکشی نیز راهحل دیگر شما است. سیم کشی نامناسب یا بریده و فرسودهشده میتواند جریان برق را به بدنه دستگاه انتقال دهد. در این شرایط سیمها باید بهدقت بررسی و در صورت لزوم تعویض شوند.
تمیز کردن دستگاه و اطمینان از خشک بودن آن نیز بسیار اهمیت دارد. تجمع گرد و غبار یا رطوبت میتواند باعث اتصال کوتاه و درنتیجه برقرسانی به بدنه دستگاه شود. ضمنا پس از تمیز کردن و قبل از روشن نمودن دستگاه از خشک بودن کامل آن مطمئن شوید.
درنهایت اتصال صحیح سیم ارت را نباید فراموش کرد. سیم ارت درواقع با هدایت جریان ناخواسته به زمین از برق دار شدن بدنه ماکروفر شما جلوگیری میکند. بررسی دقیق سیمکشی برق و اصلاح اتصال به زمین توسط برقکار مجرب یکی از موارد حیاتی در این زمینه است.
جمع بندی
برای بررسی و سرویس ماکروفر خود میتوانید همین حالا با کارشناسان کاردون تماس بگیرید. اگر علائم ذکر شده در این مطلب در مورد ماکروفر شما وجود دارد، آن را به کمک تعمیرکاران حرفهای و مجرب کاردون برطرف نمایید. برق دار بودن بدنه ماکروفر یک مشکل جدی است که رفع آن را نباید به بعد موکول کنید.
سوالات متداول
اگر بدنه مایکروفر برق دارد، ابتدا دستگاه را از برق بکشید. سپس برای بررسی و تعویض قطعات معیوب با یک تعمیرکار مجرب تماس بگیرید.
برای جلوگیری از برق دار شدن بدنه مایکروفر و افزایش عمر مفید دستگاه باید سیم کشی و اتصال ارت را بهطور مرتب چک کنید، دستگاه را تمیز و خشک نگه دارید و از فشار بیش از حد به قطعات آن خودداری نمایید.